Jean-Luc Dehaene werkt aan 'noodoplossing BHV'
Foto: photo news
Ex-premier Jean-Luc Dehaene zou de regering voorstellen de kwestie-BHV pas aan te pakken tijdens de volgende regeringsonderhandelingen. Na de volgende federale verkiezingen dus. De Franstaligen zouden dan bereid zijn te praten over een belangrijke staatshervorming. Dat schrijft La Libre Belgique dinsdag.

Toen premier Yves Leterme eind november vorig jaar de fakkel overnam van Herman Van Rompuy kreeg Dehaene van de koning de opdracht om een voorstel uit te werken 'inzake institutionele problemen en in het bijzonder Brussel-Halle-Vilvoorde'. Volgens de Franstalige krant zou de koninklijke opdrachthouder een plan hebben uitgewerkt dat bestaat uit drie punten.

Dehaene zou ten eerste voorstellen om het eerste communautaire pakket uit te voeren dat een groep van wijzen tijdens Verhofstadt III eind februari 2008 onderhandelde. Het gaat om de zogenaamde borrelnootjes, waarbij bevoegdheden zoals onder meer het verkeersreglement, de huurwet en de sociale economie worden overgeheveld.

Ten tweede zou de gewezen premier proberen een belangrijke lijst uit te werken van grondwetsartikelen die met het oog op een volgende staatshervorming voor herziening vatbaar moeten worden verklaard. Bedoeling zou zijn om cruciale bevoegdheden zoals werk, gezondheid, gezinsbeleid of justitie te regionaliseren.

Tot slot zou Dehaene voor BHV ook een noodoplossing klaarstomen om te vermijden dat de verkiezingen van 2011 onwettig zijn. Uiteraard zou de noodwet alleen op de verkiezingen van 2011 slaan.