Een primeur in de filmgeschiedenis: wetenschappers gaven een camera mee aan een groep chimpansees en onderzochten hoe ze hiermee omgingen. Zo werd voor het eerst een film opgenomen door apen. Het experiment maakt deel uit van een wetenschappelijke studie over hoe chimpansees de wereld en elkaar percipiëren. Dit staat te lezen op de website van de BBC.

Gedurende een periode van 18 maanden werd een camera gegeven aan een groep van 11 chimpanees die leven in de zoo van Edinburgh in de UK. De wetenschappers hadden 2 doelen voor ogen: Ten eerste wilden ze leren aan de apen hoe ze een touchscreen konden gebruiken om verschillende video’s te selecteren. Ten tweede wilden ze zien hoe de apen omgingen met de ‘Chimpcam’, een draaiende camera in een box.

De chimpansees ontwikkelden al snel een interesse in de camera. Sommige chimpansees bleken effectief te leren hoe ze verschillende video’s konden selecteren. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat de apen beseften dat ze door de camera rond te dragen, een film maakten. Het resultaat geeft wel informatie over hoe chimpanees naar de wereld kijken. En de door apen gedraaide film is natuurlijk een primeur in de filmgeschiedenis.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig