Eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) was in het televisieprogramma 'De Zevende Dag' ongemeen scherp voor minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V). Hij begrijpt niet dat Vanackere samen met de Congolese president Joseph Kabila het glas kon heffen.

'Als ik dat allemaal bekijk, moet het toch zijn dat het sinds vorig jaar beter gaat in Oost-Congo, dat er minder verkrachtingen zijn en dat de corruptie wordt aangepakt', sneerde De Gucht. 'Anders kan ik me toch niet inbeelden dat minister Vanackere zo goed gezind een glas bier met Kabila zou staan drinken. Ik heb dat in ieder geval nooit gedaan.'

Interessant

Vanackere reageerde vanuit de Burundese hoofdstad Bujumbura op de uitspraken van De Gucht. 'Niemand heeft het monopolie op bezorgdheid over de toestand in Congo', klonk het. 'Ik zou een efficiënte diplomatie willen voeren, die gericht is op resultaten', voegde de CD&V'er eraan toe. Hij benadrukte dat hij liever de dialoog met partners wil voortzetten in plaats van ruzie te maken met hen.

Vanackere ontkent dat hij 'plat op de buik' is gegaan voor Kabila. Hij omschreef zijn gesprek met de Congolese leider als een 'hoffelijke ontmoeting', waarin geen enkel onderwerp werd gemeden.

Gespannen

De Belgische relaties met Congo staan sinds het begin van dit jaar strak gespannen na enkele uitspraken van Eurocommissaris De Gucht in het Europees parlement in Straatsburg.

Congo sprak toen van 'kwaadwillige uitspraken' en 'racisme' en verklaarde De Gucht niet langer welkom in het land.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in