Europese Unie zegt Haïti 420 miljoen toe
Foto: rtr
De Europese Commissie en de lidstaten van de Europese Unie hebben ruim vierhonderd miljoen euro toegezegd voor noodhulpverlening en wederopbouw in Haïti.

De Europese Commissie kondigde 330 miljoen euro hulp aan, terwijl de lidstaten alleen al aan noodhulp 92 miljoen toezegden. Europees Commissaris voor Ontwikkelingshulp en Humanitaire Hulp, Karel De Gucht, zegt dat het gaat om 137 millioen euro voor noodhulp en zeker 200 millioen voor hulp op langere termijn.De Gucht brengt morgen een blitsbezoek aan het door een zware aardbeving getroffen land.

Naast de hulp treft de EU voorbereidingen om 150 politiemensen naar Haïti te sturen, ter versterking van de reeds aanwezige buitenlandse politiemacht. EU-lidstaten overwegen ook een internationale donorconferentie voor Haïti te beleggen.

Landbouwoverschotten

Het Spaans voorzitterschap van de EU stelt voor om de Europese landbouwoverschotten uit te delen aan de slachtoffers van de aardbeving van Haïti. Dat heeft de Spaanse minister van Landbouw aangekondigd bij zijn aankomst in Brussel voor een vergadering met zijn Europese collega's.