Janoekovitsj wint eerste ronde presidentsverkiezingen
Viktor Janoekovitsj Foto: epa
De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Oekraine is, zo blijkt uit exit polls, met afstand gewonnen door oppositieleider Viktor Janoekovitsj. In de tweede ronde moet de "pro-Russische" politicus het opnemen tegen Joelija Timosjenko, uittredend premier en "pro-Westers" (maar in tegenstelling tot vroeger niet meer "anti-Russisch").

Naargelang de bron won de leider van de Partij van de Regio's met een score van 32 of 37 procent. Voor heldin van de Oranjerevolutie Timosjenko stemden 24 tot 27% van de kiezers.

Zoals verwacht straften de Oekraïners de "Orangisten", na vijf jaar intern gekrakeel, economisch wanbeleid en niet waargemaakte beloften, duchtig af. Vooral uittredend president Viktor Joesjtsjenko virulent anti-Russisch, moest het ontgelden: met amper vijf procent strandt hij zelfs niet op de derde plaats.

Die derde plaats was, met ruim 10 procent van de stemmen, voor de bankier Sergej Tigipko. Hoe diens aanhang in de tweede ronde zal stemmen, wordt allicht beslissend voor de opvolging van Joesjtsjenko. Tigipko zelf zegt dat hij noch Janoekovitsj, noch Timosjenko zal steunen tijdens de tweede ronde.

Janoekovitsj is voorstander van nauwe samenwerking met Rusland en de EU, Timosjenko van coöperatie met en eventueel toetreding tot de EU en (noodgedwongen) samenwerking met de grote Russische broer. Eerstgenoemde is vierkant tegen Oekraiens Navo-lidmaatschap, de "gasprinses" heeft dat idee wegens groot verzet ertegen van de bevolking laten varen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in