Jef Tavernier (°1951) stond in 1981 mee aan de wieg van de politieke partij Agalev (Anders Gaan Leven), de voorloper van Groen!.

Hij is licentiaat economie en licentiaat stedenbouw en ruimtelijke ordening. Achttien jaar lang onderwees hij in het secundair onderwijs in Aalter economie en aardrijkskunde.

Tavernier sloot in 1981 aan bij Agalev. In 1983 werd hij gemeenteraadslid in Aalter. Hij is dit nog altijd, in oppositie tegen Pieter De Crem (CD&V). En hij blijft lokaal actief.

Hij was jarenlang lid van de politieke raad en het partijbestuur van Agalev en later Groen!, en concentreerde zich onder meer op de partijfinanciën.

Als parlementslid - senator in 1991, kamerlid en meteen fractieleider in 1995, Vlaams Parlementslid van 2004 tot 2009 - boog hij zich vooral over fiscale en economische dossiers.

In 2002 volgde hij even Magda Aelvoet - die ontslag nam - op als federaal vicepremier en minister van Volksgezondheid en Milieu in de paarsgroene regering Verhofstadt I.

Twee jaar later, na het ontslag van partijgenoot Ludo Sannen uit de Vlaamse regering, werd Tavernier nog enkele maanden Vlaams minister van Leefmilieu, Landbouw en Ontwikkelingssamenwerking.

Sinds 2009 heeft hij geen nationaal politiek mandaat meer.

Hij is nu deeltijds secretaris-generaal van de FEBEA, de Fédération des Banques Éthiques et Alternatives (waartoe ook het Vlaamse ‘Hefboom’ behoort) en deeltijds begeleidt hij de Katholieke Hogeschool Kortrijk (Katho) bij de invoering van het hoger beroepsonderwijs. Hij is ook nog actief in de basiseducatie. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in