Het rapport van de commissie-Davids over de Nederlandse besluitvorming rondom deelname aan de oorlog in Irak heeft premier Jan Peter Balkenende en zijn christendemocratische regeringspartij CDA geen goed gedaan. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond leveren de christendemocraten drie zetels in. Het CDA komt dan op 24 zetels, terwijl de partij nu met 41 nog de grootste is.

Van 14 naar 16 zetels stijgend, krabbelt de sociaaldemocratische regeringspartij PvdA van vicepremier Wouter Bos weer een beetje overeind, al zijn de 33 zetels die de partij nu in het parlement inneemt, nog altijd ver uit zicht.

Grootste partij in de peiling is nu de PVV. De rechtspopulistische partij van Geert Wilders steeg een zetel naar 26. In de Kamer bestaat de PVV-fractie nu uit negen man. De socialistische SP handhaaft zich in de peiling met vijftien zetels, de rechtsliberale VVD met 23. Voor de socialisten betekent dit altijd nog een fors verlies vergeleken met de vorige verkiezingen, de liberalen staan op lichte winst.

De reactie van premier Jan Peter Balkenende op de conclusies van Davids lijken in slechte aarde te zijn gevallen bij de kiezer. Het beeld ontstond dat de regering de bevindingen van Davids over het ontbreken van een volkenrechtelijk mandaat voor de inval in Irak en het niet volledig informeren van het parlement terzijde schoof. Slechts 17 procent van de ondervraagden staat achter de reactie van Balkenende, 70 procent is het eens met de ophef die deze uitlokte.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in