Jef Tavernier verlaat Groen!
Jef Tavernier, voormalig minister en parlementslid voor Groen!, stapt uit de partij. Hij is het naar eigen zeggen niet eens met de werking en besluitvorming binnen de groene partij.

De ontevreden politicus stelt vast "dat Groen! een steeds sterker ‘particratisch’ partijmodel heeft, waarin zeer veel middelen en mensen worden aan de parlementaire werking onttrokken en gebruikt voor de uitbouw van een centraal partij-apparaat waar die verkozenen weinig te zeggen hebben." De groene partij neemt volgens hem te veel beslissingen op eigen houtje, zoals de intocht van de SLP in Groen!.

"Zolang deze situatie blijft bestaan, kan ik onmogelijk lid blijven van Groen! nationaal", besluit Tavernier in zijn ontslagbrief.

Die kritiek is onterecht, reageert voorzitter Van Besien. "Aan alle beslissingen gaat binnen de partij een transparant en democratisch debat vooraf. Het klopt dat de uiteindelijke beslissing enkele keren niet degene was die Jef wilde, maar dat betekent niet dat de beslissing niet democratisch genomen is", aldus Van Besien.

Vrijdag kondigde ook de partner van Tavernier, Rita Brauwers, haar ontslag bij Groen! aan. De Brugse politica pikte het niet dat de Brugse afdeling door de partijleiding onder curatele werd geplaatst en ze had ook vragen bij de fusie van SLP en Groen!. 

Mede-oprichter van Agalev

Jef Tavernier was tussen 1991 en 2009 achtereenvolgens senator, kamerlid, federaal minister van Volksgezondheid en Leefmilieu, Vlaams minister van Leefmilieu, Landbouw en Ontwikkelingssamenwerking en tot slot Vlaams parlementslid. 29 jaar geleden stond Tavernier mee aan de wieg van Agalev, de voorloper van Groen!.

Tussen Tavernier en de partijleiding van Groen! boterde het al langer niet meer. Toen de Oost-Vlaming bij de regionale verkiezingen in juni 2009 voor het eerst in 28 jaar niet op de kandidatenlijst stond, voelde hij zich helemaal op een zijspoor gezet. Tavernier zegt dat hij die problemen ook binnen de partij herhaaldelijk heeft aangekaart, maar zonder resultaat.

Tavernier blijft wel gemeenteraadslid in Aalter voor de lijst Open.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in