Klara-Muziekprijzen 2009 uitgereikt
Foto: VRT
Tijdens Klara in het Paleis in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel zijn zaterdag de Klara-Muziekprijzen 2009 uitgereikt. Zes cd-producties werden in de bloemetjes gezet. Daarnaast kreeg de Vlaamse mezzo en alt Lucienne Van Deyck een bekroning voor haar carrière.

Over Van Deyck luidt het: "Het besef dat een vooraanstaande soliste met internationale faam een groot deel van haar energie en inzet bleef wijden aan het uitvoeren van werken van eigen bodem, heeft een niet te onderschatten effect gehad op de publieke appreciatie van de Vlaamse muziek".

De zes laureaten van de Klara-Muziekprijzen ontvingen elk een trofee, ontworpen door beeldend kunstenaar Jan Kempenaers.

  • De prijs voor de beste Vlaamse productie ging naar de opname van de Mozart-opera Idomeneo door René Jacobs, die vorig jaar nog de Klara Carrièreprijs kreeg.
  • De publieksprijs was voor de Klara-cd "Italian music in the Low Countries", met daarop onder meer de Missa Septimus van Francesco Mancini.
  • In de categorie beloftevolle jonge vertolker won de Duitse violiste Julia Fischer voor haar opname van vioolconcerto's van Johann Sebastian Bach.
  • De opname "Radio Mindelo", met werk uit de beginjaren van de zangeres van Kaapverdische afkomst Cesaria Evora, haalde het bij de wereldmuziek.
  • In de categorie jazz was de Klara-Muziekprijs voor de opname "Live Chroma" van het trio Erik Vermeulen (piano), Manolo Cabras (bass) en Marek Patrman (drums).
  • In de categorie klassiek tot slot ging de prijs naar de vertolking van Franse strijkkwartetten van Debussy, Ravel en Fauré door het Quaturo Ebène.