Hillary Clinton en Ban Ki-moon naar Haïti
Foto: afp
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, vertrekt zaterdag naar Haïti om ter plaatse de hulporganisaties te volgen, materiële steun te verlenen en de Haïtiaanse president René Préval te ontmoeten. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon zal zondag in Haïti zijn als blijk van solidariteit met de Haïtiaanse bevolking en de medewerkers van de VN ter plaatse.

Ban Ki-moon zal in het getroffen land ook een evaluatie maken van de noodzakelijke humanitaire middelen. Clinton deelde vrijdag aan de pers mee dat ze eveneens hoopt de hulpverlening aan Haïti na de aardbeving rechtstreeks te kunnen volgen. 

Clinton zal vergezeld worden door Rajiv Shah, administrator van het United States Agency for International Development (USAID, en andere Amerikaanse verantwoordelijken.

"Naast president Préval en andere regeringsleden zullen we ook leden van de Amerikaanse hulporganisaties ontmoeten en rechtsreeks onze steun, ons medeleven en onze solidariteit betuigen aan de Haïtiaanse bevolking" aldus Clinton. 

VS staan in voor luchthaven

De Verenigde Staten werden vrijdag officieel belast met het weer doen functioneren van de luchthaven van Port-au-Prince. Zij ondertekenden hierover een akkoord met de regering van Haïti.

"Wij hebben een akkoord ondertekend aangaande de controle over de luchthaven. Deze regeling zal van kracht blijven zolang dat noodzakelijk is en totdat de Haïtiaanse regering deze verantwoordelijkheid weer op zich kan opnemen", deelde Philip Crowly, de woordvoerder van het Staatsdepartement, mee.