Vanuit alle hoeken van de wereld komt de hulpverlening voor het door aardbevingen getroffen Haïti op gang. Ook de financiële steun stroomt binnen.

Obama belooft 100 miljoen dollar

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag aangekondigd 100 miljoen dollar (meer dan 65 miljoen euro) vrij te maken voor noodhulp in Haïti. En het Pentagon heeft beslist 3.500 Amerikaanse militairen naar Haïti te sturen. Een 100-tal manschappen zou donderdag al aankomen om deel te nemen aan de humanitaire operaties en om de veiligheid na de aardbeving te garanderen.

IMF maakt 'snel' 100 miljoen dollar vrij

De directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss-Kahn, heeft donderdag aangekondigd dat de instelling "heel snel" een bedrag van 100 miljoen dollar zal vrijmaken.

Strauss-Kahn preciseerde tijdens een persconferentie in Washington dat de som, die gedeblokkeerd zal worden door de raad van bestuur van het IMF, afkomstig is van een uitbreiding van een bestaande lening aan Haïti.

Sinds de goedkeuring van de lening in 2006 werd al zowat 170 miljoen dollar aan Haïti gestort.
De Wereldbank beloofde woensdag al eenzelfde bedrag voor het straatarme land.

EU coördineert hulp

Charles Michel (MR), minister voor Ontwikkelingssamenwerking, kondigde donderdag aan dat hij het Spaanse voorzitterschap van de Europese Unie heeft gevraagd om zo snel mogelijk een ministeriële bijeenkomst samen te roepen om de EU-steun aan Haïti te coördineren.

De bijeenkomst moet ervoor zorgen dat de Europese hulp beter wordt gecoördineerd en dat er een controle uitgevoerd kan worden op de goede werking ervan.

Verschillende Europese landen hebben aangekondigd om noodhulp te sturen naar Haïti. Woensdag kondigde de Europese Commissie aan dat zij drie miljoen euro aan noodhulp vrijmaakt voor het getroffen land. Eventueel kan dat bedrag in de toekomst nog toenemen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig