De Airbus A330 met een 60-tal Belgische hulpverleners is donderdag rond 14.30 uur Belgische tijd geland op de luchthaven van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Dat meldt het ministerie van Defensie.

Het toestel landde om 14.37 in Port-au-Prince, waar de luchthaven sinds woensdagnamiddag opnieuw geopend is, zo preciseerde een woordvoerder aan Belga. De capaciteit van de luchthaven is echter beperkt en verzadigd door de aankomst van talrijke (voornamelijk militaire) vliegtuigen.

De Airbus A330 verliet het militaire vliegveld van Melsbroek woensdag iets voor middernacht en vervoerde het Belgian First Aid and Support Team (B-Fast), alsook materieel, waaronder een veldhospitaal.
Het toestel moest meer dan een uur rondvliegen vooraleer het kon landen. Er werd voor de landing in Port-au-Prince zelfs gedacht aan een afleiding naar de Dominicaanse Republiek.

Het B-FAST bevat een medische interventieploeg met een veldhospitaal (20 mensen), een "Urban Search and Rescue Team" bestaande uit 33 mensen en speurhonden, en een waterzuiveringsinstallatie voor drinkbaar water met twee begeleiders.

De totale kost van de missie wordt geschat op 451.750 euro, waarvan 300.000 euro voor het transport met de Airbus A330 van Defensie (twee heen-en-terugvluchten), 80.000 euro voor het veldhospitaal en 30.000 euro voor het waterzuiveringssysteem.

De FOD Buitenlandse Zaken stuurde een consul mee die de Belgen die erom vragen, bijstand zal bieden, aldus een woordvoerder van het departement.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig