'Haïti sloot een pact met de duivel'
Foto: ap
Televisie-predikant Pat Robertson heeft zo zijn eigen uitleg waarom Haïti nog maar eens getroffen werd door een ramp: het land sloot indertijd een pact met de duivel en draagt daar nu nog altijd de gevolgen van.

'Lange tijd geleden, toen de Haïtianen nog onder het juk van de Fransen leefden, Napoleon III en zo, kwamen ze bij elkaar en sloten ze een pact met de duivel' zei Robertson in een televisieuitzending. ''We zullen u dienen als u ons bevrijdt van de Fransen', zeiden ze. En de duivel zei 'Ok, we hebben een deal'.' 

Sindsdien is het voortdurend foutgelopen met Haïti, aldus Robertson. Een bewijs ziet hij in de Dominikaanse Republiek: het buurland dat gespaard bleef. 'Het eiland is in twee gedeeld. Aan de ene kant Haïti, aan de andere kant de Dominikaanse Republiek. De Dominikaanse Republiek is welvarend, Haïti verkeert in armoede. Op hetzelfde eiland. We moeten bidden dat ze zich tot God bekeren. Ik ben optimistisch dat er zo iets goeds uit deze tragedie kan komen.

Dat er zoveel gebouwen verwoest zijn, hoefde misschien niet eens zo erg te zijn, liet hij zich ook ontvallen: 'Misschien kan er nu een grondige heropbouw beginnen?' was de redenering.

Het is niet de eerste keer dat Robertson in opspraak komt. Ooit zei hij dat Amerikaanse geheime diensten Hugo Chavez, de president van Venezuela, zouden moeten vermoorden. En de beroerte die de Israelische eerste minister Ariel Sharon trof noemde hij 'een goddelijke vergelding' voor de terugtrekking uit de Gazastrook.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig