Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft donderdag 40 ton geneesmiddelen en medische kits naar Haïti gestuurd om de duizenden gewonden hulp te bieden. De organisatie heeft ook een website gelanceerd om Haïtianen te helpen bij het terugvinden van vermiste dierbaren. Dat meldt een woordvoerder van het ICRC.

De verwoestende aardbeving in Haïti maakte dinsdag de hoofdstad Port-au-Prince met de grond gelijk.

Het Rode Kruis besloot om 40 ton geneesmiddelen per vrachtvliegtuig naar het arme land te leveren. 'Het gaat voornamelijk om gespecialiseerde kits om gewonden te verzorgen tijdens conflicten, en basispakketten om gedurende drie maanden medische hulp te verlenen aan 10.000 mensen', preciseerde woordvoerder Florian Westphal. Het ICRC wil ook zo snel mogelijk een expert, die gespecialiseerd is in de identificatie van lichamen, naar Haïti sturen.

Website

Het Rode Kruis stelt ook een website ter beschikking. De organisatie hoopt dat mensen met behulp van de site  het contact met hun familieleden en bekenden zo vlug mogelijk kunnen herstellen. Op de website kunnen mensen in Haïti, maar ook daarbuiten, de namen van vermisten registreren.

Snelheid is belangrijk

Andere organisaties schreeuwen om hulp voor een snelle hulpverlening. De Internationale Organisatie voor Migratie vraagt om tenten om de duizenden dakloze slachtoffers van de aardbeving op te vangen.

De voorzitter van de Franse ngo Médecins du Monde zei donderdag dat er 'onmiddelijk grootschalige humanitaire hulp moet komen, als we een maximumaantal levens willen redden'.

Zesendertig uur na de aardbeving wordt de situatie 'kritiek' voor de overlevenden die onder het puin liggen. De schattingen over het aantal dodelijke slachtoffers van de aardbeving lopen uiteen, maar er wordt vanuit gegaan dat zeker tienduizenden het leven hebben verloren. Velen zitten nog vast onder het puin.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig