Hulp voor Haïti komt langzaam op gang
Foto: afp
In Haïti overheerst de chaos na de zware aardbeving. Langzaam maar zeker komt een internationale hulpoperatie op gang voor de circa drie miljoen Haïtianen die dringend ondersteuning nodig hebben. Volgens Artsen Zonder Grenzen is er grote nood aan chirurgische hulp.

Op de luchthaven van Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, zijn in de nacht van woensdag op donderdag al tientallen hulptroepen geland. 'Er komen vele vliegtuigen aan uit New York, Frankfurt, Panama en andere landen', berichtte een ooggetuige. 

De teams konden niet rechtstreeks naar Haïti vliegen omdat de verkeerstoren op de luchthaven van Port-au-Prince was ingestort. Daardoor was het zicht te beperkt. Door de omweg via Santo Domingo is de aankomst van de hulpgoederen aanzienlijk vertraagd. 'Het duurt drie uur met de auto tot aan de grens en dan nog twee uur tot Port-au-Prince.' Vanmiddag is ook het vliegtuig met daarin het Belgische B-Fastteam geland.

Intussen is het luchtruim boven Haïti is overbezet en de Haïtiaanse regering heeft aan de Verenigde Staten en andere landen gevraagd geen vluchten naar de hoofdstad Port-au-Prince meer toe te laten.

Improviseren

Omdat de internationale hulp moeizaam het getroffen land bereikt, moeten de overlevenden improviseren. Ze zetten kampen op in de straten van de hoofdstad en verzamelen voedsel tussen de resten van gebouwen. Artsen zonder Grenzen heeft vier tijdelijke medische centra ingericht.

De meeste Haïtianen die via de telefoon om hulp willen vragen, kunnen nauwelijks iemand bereiken. Het systeem dat verschillende netwerken met elkaar moet verbinden, is defect. De telecommunicatiebedrijven kunnen voorlopig alleen maar vaststellen dat mensen tientallen keren proberen te bellen met dezelfde telefoon, zonder gehoor.

Paniek

Duizenden inwoners zijn afgelopen nacht in paniek geslagen in Pétion-ville, een voorstad van Port-au-Prince, nadat het gerucht zich verspreidde dat een tsunami op komst was. De bewoners zochten hogergelegen plaatsen op. Toch was er geen enkel concreet element dat kon bevestigen dat het water steeg aan de waterkant van Port-au-Prince.

Sinds de zware aarbeving volgden al tientallen zware naschokken, waardoor de overlevenden niets anders rest dan op straat te blijven. De weinige gebouwen die nog overeind staan, zijn vaak beschadigd en kunnen instorten. De bewoners hebben dringend nood aan hulp, er is geen elektriciteit, geen voedsel, geen drinkbaar water en de ziekenhuizen zijn verwoest. Er wordt ook massaal geplunderd.

Dodental

De schattingen over het aantal doden lopen inmiddels uiteen van tienduizenden tot een half miljoen. Die laatste schatting kwam van Youri Latortue, een prominente senator in het parlement van Haïti. Officiële cijfers zijn er nog niet.

De aardbeving heeft naar schatting 2 miljoen kinderen en adolescenten getroffen. Velen raakten gewond of verloren hun ouders, zegt de Britse ngo Save the Children.

De organisatie vindt het verontrustend dat veel kinderen de nacht buiten moeten doorbrengen, tussen de lijken. 'De kinderen zijn in shock en in gevaar. Velen zijn wees geworden of gewond geraakt. Ze moeten snel verzorging krijgen', aldus Gareth Owen, die bij de ngo de noodsituaties opvolgt. Veel van de kinderen moeten op eigen houtje zien te overleven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig