Léonard getipt als opvolger Danneels
Volgt bisschop André-Mutien Léonard kardinaal Danneels op als aartsbisschop? ‘Het zoveelste gerucht', luidt het in Mechelen.

De Italiaanse journalist en Vaticaankenner Andrea Tornielli kopte gisteren op zijn weblog: Bisschop Léonard nieuwe primaat van België. Tornielli, van wie bekend is dat hij doorgaans goed geïnformeerd is, zegt zijn informatie ‘bij de bron' te hebben gehaald.

Hij wijst er op dat André-Mutien Léonard, de bisschop van Namen, een bijzondere relatie heeft met paus Benedictus XVI. ‘Ze zijn vrienden, reeds van voor kardinaal Ratzinger paus werd', zegt Tornielli.

‘Hun vriendschapsband zie je ook als ze elkaar ontmoeten. Bisschop Léonard heeft de paus ook gesteund toen die werd verweten ongevoelig te zijn voor het lot van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Léonard is wellicht de meest traditionele bisschop van België. Wat dat betreft sluit hij nauw aan bij de figuur van de huidige paus.'

Bisschip Léonard de nieuwe aartsbisschop? Op het aartsbisdom zelf vallen ze uit de lucht. ‘Wij weten hier van niets', zegt woordvoerder Hans Geybels. ‘Dit is het zoveelste gerucht. Iedereen blijkt iets te weten. Waar halen ze toch hun informatie? Wij wachten af en zullen ons alleen verlaten op de officiële bron. Al dat gespeculeer wordt op den duur toch een beetje lachwekkend. Een gerucht, meer is het volgens mij niet.'