Krugman neemt verdediging Europa op
Foto: reuters
De bekende economist en Nobelprijswinnaar Paul Krugman spelt zijn Amerikaanse lezers de les: de Europeanen doen het helemaal niet zo slecht als de Amerikanen graag geloven.

Krugman neemt in een column in de New York Times de verdediging van Europa op zich. Niet evident, want het oude continent wordt in de States doorgaans afgeschilderd als een economisch achterlopend gebied dat gebukt gaat onder hoge belastingen en een hoge werkloosheid.

De belastingdruk is in Europa inderdaad veel hoger, zegt Krugman, maar de werkloosheid is er alleen hoger omdat jongeren en ouderen er minder werken dan in de VS. 'En is dat dan zo erg?', vraagt hij zich af. 'Europeanen zijn ook heel productief: ze werken minder lang, maar hun output per uur is even hoog in Frankrijk en Duitsland als in de VS'.

Europa wordt door conservatieve Amerikanen vaak opgevoerd als een dreigbeeld van wat hen te wachten staat als ze toegeven aan een te links economisch beleid. Maar als Europa iets heeft aangetoond, zegt Krugman, dan is het dat sociaal-democratie werkt'.  

Lees het volledige artikel