De Nederlandse Stichting Fortis Effect en de Belgische Fortis-beleggers die vertegenwoordigd worden door de advocaten Geert Lenssens (SQ Law) en Geert Coveliers gaan voortaan samenwerken in verschillende rechtszaken in de nasleep van het Fortisdebacle.

De Nederlanders voegen zich als burgerlijke partij bij het Belgische strafonderzoek rond marktmanipulatie door het toenmalige Fortis, zo melden beide partijen woensdag.

Dat strafonderzoek gaat over de communicatie van Fortis in de periode vanaf 6 augustus 2007, toen de algemene vergadering zich moest uitspreken over het bod op ABN AMRO, tot 25 september 2008, toen duidelijk werd dat Fortis onderuitging.

Omgekeerd voegt de groep Belgische aandeelhouders zich bij de rechtszaken die FortisEffect aangespannen heeft.

"Het doel is om de krachten te bundelen door informatie uit te wisselen en elkaars cliënten te laten profiteren van de resultaten van de gerechtelijke procedures en onderzoeken in Nederland en België over de marktmanipulatie in 2007 en 2008 en de ontmanteling eind 2008", zegt Lenssens in een persbericht.

"Het is uniek dat beleggers in een grensoverschrijdende Belgisch/Nederlandse kwestie op deze manier samen een front vormen."

FortisEffect vertegenwoordigt zo'n 1.200 aandeelhouders en wordt vertegenwoordigd door advocaat Adriaan de Gier.