Gewezen FN-gemeenteraadslid veroordeeld voor Hitlergroet
Foto: belga
Het hof van beroep van Bergen heeft voormalig gemeenteraadslid Olivier Delcourt van het extreemrechtse Front National woensdag bij verstek veroordeeld voor het brengen van de fascistische groet tijdens zijn eedaflegging in december 2006. Dat heeft het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding gemeld. Delcourt kreeg een boete van 2200 euro en mag zich gedurende vijf jaar niet verkiesbaar stellen.

Het hof bevestigde het vonnis dat de correctionele rechtbank van Charleroi in juni 2009 velde. Het bedrag van de boete werd wel verdubbeld in beroep.

Olivier Delcourt legde op 5 december 2006 met geheven rechterarm en zwarte handschoen de eed af als gemeenteraadslid van Charleroi. De aanwezigen vatten dit gebaar als een fascistische groet op en protesteerden.

Het Centrum voor gelijkheid van kansen stelde zich burgerlijke partij op 5 september 2007. Volgens het Centrum zette het gebaar van Delcourt tot haat, geweld en discriminatie aan en plaatste het de dagelijkse inspanningen ter bevordering van wederzijds begrip in een slecht daglicht.

Het hof van beroep oordeelde dat de groet een zwaar symbolisch gebaar was dat onvermijdelijk de nazistische ideologie oproept die, op basis van voornamelijk racistische beschouwingen, tot de genocide leidde waarmee Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog geconfronteerd werd.

Het Centrum is "tevreden" met de uitspraak. Directeur Jozef De Witte vindt het alleen jammer dat Delcourt bij verstek is veroordeeld en dat de zaak opnieuw moet voorkomen als de FN'er verzet aantekent.