De coalitiepartijen van bondskanselier Angela Merkel geven in de meest recente peiling in Duitsland terrein prijs op de drie belangrijke oppositiepartijen.

Het is de eerste keer sinds Merkel's christendemocraten (CDU/CSU) en vrije democraten (FDP) aan de macht kwamen bij de parlementsverkiezingen op 27 september, dat een meerderheid koos voor de oppositie gevormd door sociaaldemocraten (SPD), Groenen en Links.

De steun voor het partijenverbond CDU/CSU groeit lichtjes naar 35 procent tegenover 33,8 procent bij de verkiezingen, blijkt uit de bevraging van het Forsa Instituut in opdracht van het Stern-magazine en televisiezender RTL. Maar de liberale FDP zakte naar 10 procent, tegenover 14,6 procent op de verkiezingsdag. Die partij wordt geleid door de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle.

De steun voor de SPD bleef zwak met 22 procent, terwijl de Groenen, die bij de verkiezingen 10,7 procent behaalden, naar een recordhoogte schoten van 14 procent, waardoor de Duitse Groenen nu de derde partij van het land zijn. Die Linke kregen 11 procent volgens de Forsa-peiling.

De partijen van Merkel worden nu dus gesteund door 45 procent en de oppositiepartijen door 47 procent. De rest van de bevraagden door Forsa 'wist het niet' of steunde kleinere partijen tijdens de bevraging van 4 tot 8 januari.