Paus Benedictus XVI heeft zijn aanvalster van op kerstavond vandaag persoonlijk ontmoet en haar vergiffenis geschonken. Dat maakte het Vaticaan in een persmededeling bekend.

De 25-jarige vrouw had Benedictus vergiffenis gevraagd voor het incident op kerstavond, luidde het. De paus en de Italiaans-Zwitserse Susanna Maiolo hadden vandaag op het eind van de wekelijkse audiëntie een kort privégesprek. Daarbij schonk de paus haar vergiffenis. Ook wenste hij haar het beste met haar gezondheid.

De geestelijk zieke vrouw sprong aan het begin van de kerstavondmis in de Sint-Pietersbasiliek over de afsluiting, stortte zich op de paus en bracht hem ten val. De 82-jarige kerkvorst bleef ongedeerd. De 87-jarige Franse kardinaal Roger Etchegaray, die bij het incident ook ten val kwam, liep een dijbeenbreuk op.

De Italiaanse media berichtten dat de blijkbaar verwarde aanvalster de paus enkel wilde vragen 'zich voor de minstbedeelden in de wereld in te zetten'. Susanna Maiolo werd na haar daad naar een kliniek bij Rome gebracht, waaruit ze afgelopen weekend werd ontslagen.