Vlaming Dirk Vermeyen woont en werkt in Port au Prince. Op zijn blog getuigt hij over de aardbeving. Ook Vlaming Martine Haentjes maakte de aardbeving live mee en vertelt over de ramp.

Dirk Vermeyen vertelt                                                                                                                                                           Vandaag was ik na mijn werk de binnenstad ingereden. Het was rond 5 uur. Ineens had ik het gevoel dat ik door het achterwiel van mijn motor zakte, hij danste op en neer onder me. Ik stopte om naar de wielen te kijken en constateerde eerst toen dat het de weg zelf was die op en neer ging. Toen drong het tot me door dat ik midden in een aarbeving zat !!!

Overal sprongen mensen uit hun auto's en uit huizen en ze vielen op hun knieën om te bidden. Het was over in misschien twee minuten, maar ik weet eigenlijk niet echt hoe lang het was. Ergens vlakbij kwam in een stofwolk een huis naar beneden met enorm gedraas. En toen was het over. Mensen schreeuwden overal opgewonden met hun armen in de lucht, liepen door elkaar, velen biddend.

Ik probeerde te bellen, maar er was geen ontvangst. Ik besloot om welke reden dan ook, door te rijden. En toen kwam ik in de echte chaos terecht. Hoe meer ik naar beneden reed, richting binnenstad, hoe meer schade. Ik kwam naast winkels en twee scholen, waarvan de verdiepingen als wafels op elkaar gestapeld lagen. In een winkel waar ze motors verkopen was ik nog enkele dagen geleden binnengeweest. Onder de betonnen vloer van wat ooit de eerste verdieping geweest was, staken nog de voorwielen uit van de vijf motors die op het gelijkvloers half buiten hadden gestaan om klanten te lokken.

Lees verder op de blog van Dirk

                                                                                                                                                                                                        Martine Haentjes vertelt                                                                                                                                                            Ook de Vlaamse Martine Haentjes maakte de aardbeving live mee. 'Gisterennamiddag rond vijf uur is het hier beginnen schudden, heel lang en heel hevig, voor tenminste 1 minuut', vertelt ze aan de VRT. 

'De meeste belangrijke gebouwen zijn ingestort', getuigt Martine. Een grote supermarkt vlak bij haar huis stortte in, net op een uur dat hij zeer druk bezocht was. Ook scholen zijn ingestort terwijl er vele kinderen binnen zaten. 'Scholen in Haïti hebben namelijk een ochtenddienst en een namiddagdienst', legt Marine uit. De aardbeving vond plaats tijdens de namiddagdienst, waardoor vele kinderen onder het puin bedolven geraakten.

'Er zijn dus heel veel mensen en kinderen gestorven, die ze nu uit het puin aan het halen zijn', aldus Martine.