De markt van de hypothecaire kredieten blijft ondanks de crisis op peil. In december 2009 werden er 39,2 procent meer nieuwe kredieten toegekend dan dezelfde maand het voorgaande jaar. Maar eind 2008 was wel uitzonderlijk zwak voor de kredietmarkt.

De cijfers voor december werden woensdag gepubliceerd door de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), in het kader van een maandelijkse "hypothecaire kredietbarometer". De statistieken vertegenwoordigen ongeveer 80 procent van de totale markt in België.

Het aantal verstrekte kredieten in december lag 39,2 procent hoger dan het jaar voordien, maar ook 38 procent hoger dan in 2007. De bedragen stegen met 46,2 pct tegenover december 2008. Ook in november was er jaar-op-jaar al een fors herstel. Het laatste halfjaar bleef de markt van de hypothecaire kredieten steeds groeien in ons land.

Ook de vraag blijft op peil, met een toename in december van 14 procent in aantal en 17 procent in bedrag.
"De positieve cijfers worden ongetwijfeld nog steeds beïnvloed door de lage rentevoeten en het lopende beleid van de overheid om groene investeringen te stimuleren", meent de BVK.