Het is nog onduidelijk of er ook Belgen onder de slachtoffers van de aardbeving zijn. ‘We hebben nog maar met 15 van de 120 Belgen op Haïti contact gehad’, zegt Buitenlandse Zaken.

Buitenlandse Zaken beklemtoont wel dat het nog geen ‘slecht nieuws’ heeft ontvangen. ‘Tot dusver hebben we met 15 Belgen op Haïti contact gehad. En zij stellen het allemaal goed’, zegt adjunct-woordvoerder Patrick Deboeck. Volgens Buitenlandse Zaken wonen er ongeveer 60 Belgen permanent in Haïti. ‘Er waren ook nog eens verschillende tientallen Belgen op reis of doorreis.’

De opzoekingen van Buitenlandse Zaken, dat gisterochtend al een crisiscentrum oprichtte, worden fel bemoeilijkt omdat alle communicatie met het land is stilgevallen. ‘We kunnen zelfs onze eigen consul op Haïti niet bereiken.’ België kreeg gisteren wel wat hulp van de Franse ambassade op Haïti, die verschillende Belgen opving.

Om de opzoekingen naar Belgen te vergemakkelijken, is de zogenaamde ‘flying’ consul samen met B-Fast mee naar Haïti vertrokken. ‘Hij gaat ons vandaar helpen met het contacteren van de Belgen waarvan we nog geen nieuws ontvingen.’ (WER)

 

De Belgische auteur Lieve Joris die die donderdag zou deelnemen aan het internationale literatuurfestival in Porte au Prince is ongedeerd. Dat laat de organisatie van het festival weten. Aan het vierdaagse festival 'Etonnants voyageurs' zouden zo’n vijftig auteurs uit verschillende landen deelnemen. Naast Joris werden ook de Franse auteurs Muriel Barbery en Serge Bramly verwacht. Het is niet bekend welke auteurs al in Haïti aanwezig waren.

Wie vragen heeft, kan terecht op bij het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken (02/501.40.00). Het centrum blijft ook in de nacht van woensdag op donderdag bereikbaar.

De volledige federale regering volgt van nabij de situatie in Haïti na de zware aardbeving en maakt haar deelneming over aan de families van de slachtoffers.