De Gucht vond hoorzitting Europees parlement toch geen lachertje
Foto: rr
Kandidaat-eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht (Open Vld) vond de hoorzitting rond zijn kandidatuur in het Europees parlement best een zware opgave. Dat liet hij woensdag in "De Ochtend" op Radio 1 verstaan. Vooral het hoge ritme, de veelheid aan talen en het grotendeels Engelse jargon maakten het een helse klus om drie uur vol te houden.

De Gucht, die nog enkele dagen als commissaris voor Ontwikkeling in de huidige commissie zetelt, liet ook verstaan dat hij zich ernstig voorbereid had op de overhoring door de europarlementsleden. Niet zozeer voor eventuele risico’s, verduidelijkte hij, "maar je wil toch niet afgaan". Al beviel dat studeren hem niet meer zo, aldus De Gucht.

Daarnaast verduidelijkte de voormalige buitenlandminister ook niet meteen iets te willen veranderen aan zijn "parler vrai". Maar daar zal sowieso veel overleg aan voorafgaan, omdat de Europese commissie steeds als college optreedt, gaf hij toe.

Dat hij gisteren tijdens zijn overhoring een eventuele CO2-taks meteen afschoot, deed hij naar eigen zeggen op basis van eerdere ervaringen in de Belgische politiek. Zo bracht het voorstel voor een taks op verpakkingen toch vooral problemen met zich mee, besloot hij.