In Jemen hebben veiligheidstroepen een plaatselijke leider van Al-Qaida gedood. Dat gebeurde dinsdagavond bij een inval in een verdacht huis in de regio Maysaa. De leider, Abdullah Mizhar, stond op de lijst van gezochte Al-Qaidaleiders. Vier van zijn kompanen werden gearresteerd; de overige aanwezigen in het huis wisten te ontkomen. Dit hebben de plaatselijke autoriteiten woensdag bekendgemaakt.

Elders in Jemen, in de bergachtige provincie Shabwa ten oosten van de hoofdstad Sanaa, werd woensdag een legerpatrouille door Al-Qaidastrijders aangevallen. Bij de actie kwamen twee soldaten om het leven en raakten er vier gewond. Ook een van de aanvallers vond de dood.

Jemen staat onder grote Amerikaanse druk om de in het land opererende moslimterroristen van Al-Qaida aan te pakken. Washington voerde de druk op naar aanleiding van de mislukte aanslag op eerste kerstdag, toen een 23-jarige Nigeriaan probeerde vlak voor de landing in Detroit een vlucht van Delta-Northwest Airlines op te blazen. De Nigeriaan had in Jemen in een trainingskamp voor terroristen gezeten. Om de Jemenitische veiligheidstroepen in hun strijd tegen Al-Qaida bij te staan biedt Washington financiële steun. Ook worden de Jemenieten door Amerikaanse militairen getraind.