Het mag misschien vreemd klinken, maar de Somalische piraten zorgen voor een voordeel voor Keniase en Somalische vissers: door de piraterij vangen ze meer vis. In de afgelopen jaren lagen er veel illegale commerciële vissersboten voor de kust van Somalië die enorme hoeveelheden vis uit de oceaan schepten. Hierdoor visten de lokale vissers uit Somalië en het naburige Kenia letterlijk en figuurlijk naast het net. De Somalische piraten schrikken deze commerciële vissersboten echter af, waardoor ze wegblijven.

Visser Abdi Ali uit het Keniase dorpje Malindi getuigt dat hij veel meer geld verdient dan vroeger. Hij kan zijn kinderen nu zelfs naar de middelbare school sturen. 'We zijn heel blij dat er zoveel vis is', aldus Ali. Abdi Ali is geen uitzondering. Vissers over heel de regio hebben door het ontbreken van commerciële vissers hun inkomen zien stijgen en daarmee de kwaliteit van hun leven.

Volgens een rapport lag de waarde van de illegale visvangsten voor de kust van Somalië tussen de zestig en tweehonderd miljoen euro. Schepen van over de hele wereld visten de oceaan voor Somalië leeg. De Somalische piraten hebben het aantal aanvallen op deze internationale schepen de laatste twee jaar behoorlijk opgevoerd, vanwege de enorme bedragen aan losgeld die ze hierdoor kunnen verkrijgen. Op dit moment is een tiental boten gekaapt en worden meer dan tweehonderd bemanningsleden gevangen gehouden. Niet verwonderlijk dus dat illegale vissers uit angst wegblijven.

Ondanks het profijt voor de lokale vissers, keuren deze vissers de aanvallen van de piraten wel af. Soms worden ze ook zelf slachtoffer van de piraten. 'De piraterij is iets negatiefs voor de Keniase vissers en de economie van Kenia', zegt minister voor visserijontwikkeling Ntiba. 'Het is iets negatiefs voor de hele economie van de West-Indische oceaan.'