Een Slowaak heeft afgelopen weekeinde zonder dat hij er zelf van afwist verborgen explosieven meegenomen op een vlucht naar Dublin. Dat heeft de luchthavenautoriteit van Dublin dinsdag gezegd. De explosieven waren in de bagage van de man verstopt als onderdeel van een Slowaakse test van de luchthavenveiligheid.

De Slowaakse minister van binnenlandse zaken heeft de Ierse regering zijn verontschuldigingen aangeboden voor het laten doorglippen van de explosieven en het pas drie dagen later inlichten van de Ierse autoriteiten.

Slowakije wilde de luchthavenveiligheid testen door onderdelen van explosieven te verstoppen in de bagage van negen personen. Acht bagagestukken werden gedetecteerd, maar de negende tas, waarin zo’n negentig gram explosief materiaal zat verstopt, reisde door naar Ierland. Ook in Dublin werden de explosieven niet gedetecteerd.

De eigenaar van de tas trof de explosieven ook niet aan totdat de Ierse politie, na een tip uit Slowakije, dinsdag een inval in zijn huis pleegde. Aanvankelijk dacht de politie dat de man een terrorist was, tot de Slowaakse autoriteiten meer informatie verschaften over hun aandeel in de kwestie.