Verhoogde waakzaamheid na bedreigingen voor Fabiola
Foto: ,
De waakzaamheid is verhoogd naar aanleiding van de doodsbedreigingen die tegen koningin Fabiola zijn geuit, zo is dinsdag vernomen van het Orgaan voor de Coördinatie van de Analyse van de Dreiging. Het OCAD stuurde dinsdag een rapport naar verscheidene Belgische overheden met daarin een evaluatie van het risico dat Fabiola loopt.

De krant La Dernière Heure kreeg maandag via De Post een postkaart met doodsbedreigingen aan het adres van koningin Fabiola. De redactie van de Vlaamse commerciële zender vtm ontving enkele weken geleden een dreigbrief waarin stond dat de koningin zou worden omgebracht met vijf kogels, tenzij ze intreedt in het klooster.

Het OCAM werkt met de politie en de inlichtingendiensten samen om een eventueel verband te leggen tussen de postkaart en de brief. Het orgaan werkt ook mee aan het gerechtelijk onderzoek om de dader(s) op te sporen.

Het OCAM stuurde het rapport met de risicoanalyse naar het Crisiscentrum en naar het Veiligheidsdetachement bij het Koninklijk Paleis, met het oog op eventuele nieuwe beschermingsmaatregelen. Het orgaan wou enkel kwijt dat de waakzaamheid werd verhoogd en dat elke dreiging tegen een lid van de koninklijke familie ernstig genomen wordt.