Directeur Toerisme Vlaanderen New York op de vingers getikt
Foto: red
De directeur van de New Yorkse vestiging van Toerisme Vlaanderen - dat deel uitmaakt van het veelbesproken Flanders House - is op de vingers getikt voor de fouten op het landkaartje op een uitnodiging van het kantoor. Dat heeft Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) dinsdag geantwoord op vragen daarover in de bevoegde parlementscommissie. De 'heisa' die in Franstalig België ontstaan was over de fout noemde hij 'zwaar overdreven'.

Ook met de houding van Waals minister-president Rudy Demotte heeft Bourgeois het moeilijk. Die vermoedde meer achter de fout, maar dat ontkende de minister met klem. 'Het gaat hier absoluut niet over een intentionele of structurele zaak', benadrukte hij.

Volgens Bourgeois is het eerder bij de samenwerking 'Wallonie-Bruxelles', dus in Franstalig België, dat dergelijke fouten regelmatig voorkomen.

De schuld voor het incident ligt bij de directeur van het kantoor, die de kaart nooit had mogen valideren. Bourgeois verzekert dat die daarvoor 'een reprimande kreeg'.

Ook zullen alle buitenlandse kantoren 'opnieuw gebriefd worden over de Belgische staatsstructuren', beloofde de minister, die naar aanleiding van het incident verschillende haatmails ontving.

Vraagsteller Sven Gatz (Open VLD) reageerde tevreden op het antwoord. Dat de minister het voorval betreurt, benadrukt dat het om een materiële fout ging en dat er een reprimande volgde, en dat was voor de liberale fractieleider voldoende.

Ook Christian Van Eycken, het enige parlementslid van de Union des francophones, was gerustgesteld.
Op het bewuste kaartje stond op de plaats van Wallonië slechts "France" en werd Brussel veel te ver in Vlaanderen getekend.