Blauwvintonijn verkocht voor 122.000 euro
Foto: afp
Op de vismarkt in Tokio is dinsdag een blauwvintonijn verkocht voor de exorbitante prijs van 16,28 miljoen yen (122.000 euro).

De peperdure vis weegt 232 kilogram. De kopers bezitten sushi-restaurants in Japan en Hongkong. Het gaat om de tweede duurste tonijn uit de geschiedenis van Japan. In 2001 werd namelijk al eens 20 miljoen yen (150.000 euro) betaald voor een blauwvintonijn.

Japan, wereldwijd de grootste verbruiker van zowel geelvin- als blauwvintonijn, voert het merendeel van zijn behoefte in en koopt 80 procent van de tonijn uit de Atlantische en Stille Oceaan op. Maar de vis die dinsdag onder de hamer ging, werd gevist in de wateren van de Japanse archipel.

Ondanks het recordbedrag gaat het niet goed met de tonijnhandel. Door de economische crisis is de vraag sterk gedaald. Bovendien neemt de internationale druk toe om strengere quota te hanteren. De International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT) besliste in november om het totale vangstquotum in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee voor 2010 met 40 procent te doen dalen, in de hoop de blauwvintonijn te kunnen redden.