'Geen nood aan meer rechters in Dendermonde'
Foto: photo news
Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) meent niet dat er nood aan is aan een uitbreiding van het kader in het arrondissement Dendermonde. De rechtbank van Dendermonde, het parket en de balie hadden maandag meer rechters gevraagd.

De rechtbank van eerste aanleg van Dendermonde belegde maandag met het parket en de balie een persconferentie om het tekort aan rechters te benadrukken. Rechtbankvoorzitter Dirk van der Kelen riep de minister op het kader voor de Dendermondse rechtbank uit te breiden met vier extra rechters. Hij verwees naar een audit die de Hoge Raad voor de Justitie in 2001 uitvoerde. Daaruit zou blijken dat zeven extra rechters nodig waren, terwijl er slechts drie werden toegewezen.

De Clerck stelde dinsdag op een persconferentie dat het kader in Dendermonde sinds 2001 in twee fases is uitgebreid. Dat gebeurde in 2002 met twee referendarissen en drie toegevoegde rechters, terwijl twee jaar later werd beslist nog eens een ondervoorzitter en twee rechters ter beschikking te stellen. 'Er is geantwoord op de vraag van Dendermonde. Op vandaag is er geen reden om verder tot een kaderuitbreiding over te gaan', vindt De Clerck.

Wat de vacante betrekkingen betreft, legde De Clerck uit dat er twee vacatures zijn. Voor een daarvan werd het benoemingsbesluit eind december ter ondertekening voorgelegd en is de kandidaat-rechter al actief als plaatsvervanger. Voor de tweede vacature kan de plaats pas worden gepubliceerd indien de huidige rechter, die momenteel einde mandaat is bij het Comité P., niet zou terugkeren naar Dendermonde. Daarover bestaat nog geen duidelijkheid.