Het stadsbestuur van Jeruzalem heeft maandag de bouw goedgekeurd van vier exclusief voor Joden bestemde wooneenheden in Oost-Jeruzalem.

De vier wooneenheden nabij de yeshiva (talmoedschool) van Beit Orot, ten oosten van de oude stadswallen, zullen onderdak bieden aan 24 Joodse gezinnen. Oost-Jeruzalem moet, krachtens resoluties van de VN, de hoofdstad worden van een Palestijnse staat.

De westerse bondgenoten van de Joodse staat vragen regelmatig dat Israël zijn kolonisatiebeleid in Palestijns gebied stopzet of onderbreekt, maar kleeft aan het afwimpelen van die verzoeken geen consequenties.

Het project is in handen van de familie van Irving Moskowitz, een Joods-Amerikaanse zakenman die streeft naar judaïsering (verjoodsing) van Oost-Jeruzalem.

Sinds de Israëlische verovering en annexatie van Oost-Jeruzalem, in 1967, hebben zo’n 200.000 Joden zich in een twaalftal Joodse wijken in het stadsdeel gevestigd. Daarmee vormen zij nog steeds een minderheid tegenover de 270.000 nog in Oost-Jeruzalem verblijvende Palestijnen.

Onder Amerikaanse druk is de rechtse regering van Benjamin Netanyahu vorig jaar akkoord gegaan met een tijdelijke bouwstop in bezet gebied, maar die 'toegeving' bevatte voldoende vluchtroutes: zo is Oost-Jeruzalem niet in het moratorium opgenomen, en mogen reeds bestaande plannen wel uitgevoerd worden.