Net als de landen in het noorden van Europa is ook het zuidelijke Italië het nieuwe jaar begonnen met een koudegolf. In Noord-Italië viel sneeuw tot in de Po-vlakte en in de Dolomieten heersten temperaturen tot 17 graden onder nul.

Op de snelweg A26 ten noorden van Genua kwamen maandag twee mensen om het leven toen hun wagen in een hagelbui van de weg raakte. De snelweg werd uren afgesloten.

Ook in de lagunestad Venetië begon het nieuwe jaar met sneeuw, ijsgang en hoogwater. Verder zuidwaarts viel de eerste sneeuw op de Vesuvius bij Napels en in de heuvels rond Rome. In de Italiaanse hoofdstad mogen de metrostations een week langer dan gepland 's nachts open blijven, om de daklozen onderdak te bieden tegen de koude.

Chaos in Bulgarije

Hevige sneeuwvval in het westen van Bulgarije stortte de hoofdstad Sofia in een complete chaos. In de sneeuw vastgereden personenwagens en bussen belemmerden het verkeer in nagenoeg alle richtingen. Kilometerlange files veroorzaakten urenlange vertragingen bij het openbaar vervoer. De internationale luchthaven van Sofia moest tijdelijk gesloten worden, nadat toestellen uit Istanboel en Athene niet meer konden landen.