De IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson tekent het omstreden Icesave-akkoord met Nederland en Groot-Brittannië niet. Dat maakte hij dinsdag op een persconferentie bekend.

Daarmee komt de terugbetaling door IJsland van 1,3 miljard euro aan Nederland en 2,5 miljard euro aan Groot-Brittannië op losse schroeven te staan. Dat geld leenden beide landen aan IJsland om gedupeerde spaarders van de omgevallen spaarbank Icesave tegemoet te komen.

Het parlement van IJsland stemde vorige week in met de wet die de terugbetaling moest regelen. Door de weigering van de president om de wet te bekrachtigen, wordt het voorstel nu in een referendum aan de bevolking voorgelegd.

Bos

De Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos is "zeer teleurgesteld" over de houding van de IJslandse president. Hij wil dat de IJslandse regering snel een toelichting geeft op de situatie die nu is ontstaan. Het uitblijven van een oplossing vindt hij onaanvaardbaar.

Bos blijft erbij dat  IJsland verplicht is om het verloren spaargeld terug te betalen. Nederland en Groot-Brittannië leenden aan IJsland om gedupeerde spaarders van de omgevallen spaarbank Icesave tegemoet te komen. Voor Nederland gaat het om 1,3 miljard euro, bij Groot-Brittannië om 2,5 miljard.

Ook de Britse regering vindt dat IJsland zijn engagementen moet nakomen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Financiën.