PS-voorzitter Elio Di Rupo stelt voor om ook de federale oppositiepartijen Groen!, Ecolo en SP.A te betrekken bij het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat zegt hij dinsdag in La Libre Belgique.

Di Rupo wenst de groenen en de Vlaamse socialisten bij de debatten te betrekken zodra de vijf meerderheidspartijen het eens zijn geraakt over een voorstel van koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene.

De PS-voorzitter hoopt dat dat de gesprekken in alle discretie verder blijven verlopen 'om Dehaene alle kansen te geven om een oplossing te vinden die door alle regeringspartijen wordt aanvaard'.

'Daarna zou ik het dossier willen uitbreiden naar de SP.A, Groen! en Ecolo zodat we kunnen komen tot een discussie tussen acht partijen', aldus de PS-voorzitter.

Elio Di Rupo sluit een nieuw belangenconflict door het Brussels parlement uit indien er tussen de verschillende taalgroepen in Brussel geen eensgezindheid bestaat.

N-VA: 'Trap niet in de val'

In een reactie roept N-VA-Kamerlid Ben Weyts de SP.A en Groen! op om 'niet in de val van de PS te trappen'. Voor de splitsing van BHV is er geen tweederde meerderheid nodig, stelt Weyts. Die splitsing kan gestemd worden met een eenvoudige meerderheid. 'Een tweederde meerderheid is enkel nodig wanneer men van plan zou zijn om mee te stappen in enkele totaal onaanvaardbare imperialistische Franstalige eisen zoals daar zijn de uitbreiding van Brussel, een 'corridor' tussen het Brussels en Waals gewest over Vlaams grondgebied, een verruiming van de faciliteiten in de Vlaamse rand, bijkomende faciliteitengemeenten,...'

SP.A en Groen! betrekken bij de gesprekken is volgens Weyts dan ook niet nodig. 'Hun steun zal integendeel enkel leiden tot een nog slechter resultaat voor de Vlamingen', meent het N-VA-kamerlid.

'SP.A en Groen! worden dus best geen handlangers van PS en FDF. Ze beantwoorden de vraag van Di Rupo bhet est met de eenvoudige mededeling dat de splitsing van B-H-V gewoon gestemd kan worden. Desnoods met een Vlaamse meerderheid tegen een Franstalige minderheid', aldus nog Weyts.