Fusies en overnames op laagste peil sinds 2004
De redding van Royal Bank of Scotland was één van de grootste financiële transacties van vorig jaar. Foto: rr
Vorig jaar hebben bedrijven wereldwijd voor 2.400 miljard dollar fusies en overnames gedaan. Dat is een daling met een kwart tegenover 2008, en het laagste bedrag sinds 2004, zo blijkt uit een rapport van onderzoeker Dealogic.

Uit de cijfers blijkt wel dat de markt voor Mergers & Acquisitions (M&A) terug opleefde in het laatste kwartaal van 2009. Toen werden er voor 740 miljard dollar transacties uitgevoerd, een stijging met 46% tegenover het derde kwartaal (dat weliswaar altijd een zwak kwartaal is).

De fusies en overnames die wel plaatsvonden, waren in 2009 duidelijk getekend door de crisis. Het volume transacties dat te wijten was aan herstructureringen en faillissementen bereikte een recordpeil van 320,2 miljard dollar.

Ook opmerkelijk is dat operaties met steun of waarborgen van de overheid goed waren voor 15% van het totaal (354 miljard dollar). Ook dat is een record, dat grotendeels te wijten is aan allerhande reddingsoperaties in de financiële sector. Zo leidde de Britse regering een noodkapitaalverhoging van bijna 42 miljard dollar bij de Royal Bank of Scotland.

De grote daler waren de financiële buyouts: die tekenden een daling met 60% op, tot 75,9 miljard dollar, het laagste peil sinds 2001.

De groeimarkten trokken een recordaandeel aan van 24% van alle transacties. In de VS was de activiteit het grootst (783 miljard dollar), al daalde het bedrag wel met 24%. In Europa bedroeg de terugval zelfs 44%, tot 718,5 miljard dollar. Zuidoost-Azië en Japan tekenden een stijging op met 9% tot 493,1 miljard dollar.