Terwijl de meeste Europese beurzen aanmodderden, won de Bel20 bijna een procent. De superieure prestatie van de sterindex was te danken aan het financiële trio.

De Bel20 steeg 0,9 procent tot 2.587,77 punten. De sterindex telde 14 stijgers en 6 dalers.

KBC zette de grootste winst neer: +4,2 procent tot 33,34 euro. Analist Ivan Lathouders van Bank Degroof had positieve woorden voor de bank, verwijzend naar mediaberichten over de spaarvolumes van de Belgische banken. Daaruit bleek dat de spaarvolumes die naar spaarrekeningen van KBC vloeiden, fors zijn toegenomen. Dat meer Belgen kiezen voor een spaarrekening dan voor andere beleggingsproducten wordt beschouwd als een goede zaak voor de banken.

Ook Dexia presteerde puik: +3,9% tot 4,74 euro. Fortis is een zuivere verzekeringsholding geworden, maar won toch ook 4 procent tot 2,82 euro.

Kleinhandelaar Delhaize won 0,3 procent tot 55,05 euro. Het aandeel kreeg nochtans van dezelfde Lathouders een forse koersdoelverhoging met zich mee, van 53 tot 65,50 euro. Lathouders baseert zich voor die opwaardering nog steeds op de nieuwe plannen die Delhaize onthulde tijdens een investor day in Athene begin december. Ook het schuchtere herstel van de dollar moet voor Delhaize een positief effect hebben.

Op de brede markt liep nog maar eens Option in de kijker. Het aandeel werd opnieuw bijzonder druk verhandeld: 3,8 miljoen aandelen. Het aandeel sloot 6 procent hoger tot 0,89 euro. Ook Tessenderlo Chemie (+3,9%, 24,35 euro) viel op met een mooie koerswinst. Maandag had het aandeel nauwelijks deelgenomen aan de rally van de industriële aandelen. Handelaars hadden het over een inhaalbeweging.