De Gelder weigert voor raadkamer te verschijnen
Foto: rr
Kim De Gelder, de verantwoordelijke voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde en de moord op Elza Van Raemdonck in Vrasene, is dinsdag niet verschenen voor de raadkamer in Dendermonde omwille van zijn zorgwekkende psychische toestand. Dat zegt zijn advocaat Jaak Haentjens, die wil dat zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard.

De Gelder gaf maandagavond te kennen dat hij niet voor de raadkamer wenste te verschijnen. Zijn advocaat heeft hem zaterdag bezocht en zegt dat zijn cliënt 'totaal ontredderd' is. Vorig week werd De Gelder ter observatie opgenomen in de ziekenafdeling van de gevangenis van Brugge, aldus Haentjens.

De aanhouding van De Gelder wordt automatisch met drie maanden verlengd, heeft de raadkamer in Dendermonde vanmorgen beslist.

Toerekeningsvatbaar

De raadsman blijft zich verzetten tegen de mogelijkheid dat De Gelder toerekeningsvatbaar wordt verklaard. Hij wil dat de psychiater van de gevangenis in Brugge verhoord wordt.

'Het verhoor van de psychiater, die sinds 24 januari onafgebroken Kim De Gelder behandeld heeft, kan met betrekking tot de geestestoestand wellicht gegevens verstrekken die relevant zijn voor de aangestelde gerechtspsychiaters. De kamer van inbeschuldigingstelling in Gent heeft bij arrest van 16 juli dit verhoor bevolen, maar tot op heden heeft de onderzoeksrechter het arrest niet uitgevoerd', zegt Haentjens.

De verdediging wil ook dat de gerechtspsychiaters de medische verslagen van november 2006 bestuderen, toen De Gelder verklaarde dat hij stemmen in zijn hoofd hoorde. Volgens de advocaat heeft De Gelder in die periode ook een zelfmoordpoging ondernomen, door zich op de treinsporen te leggen op de lijn tussen Sint-Niklaas en Lokeren. Door een noodstop van de treinbestuurder bleef De Gelder ongedeerd, zegt Haentjens.

Fabeltjesland

De Gelder bracht op 23 januari twee baby's en een 54-jarige vrouw om het leven toen hij in het wilde weg met een mes begon te steken op de babyafdeling van het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde. Hij verwondde nog tien kinderen en twee begeleiders. Hij bekende ook dat hij op 16 januari de moord pleegde op de 72-jarige Elza Van Raemdonck.