Umar Farouk Abdulmutallab, de 23-jarige Nigeriaan die met kerst probeerde een Amerikaans passagiersvliegtuig te laten neerstorten, was voor hij zijn reis naar Detroit begon twee weken in Ghana. Dat heeft de Ghanese onderminister van Informatie James Ayenim-Boateng meegedeeld.

Abdulmutallab arriveerde 9 december in Accra, op een vlucht van Ethiopian Airlines via Addis Abeba uit Dubai. Op 24 december vertrok hij naar Lagos in Nigeria, van waar hij met een KLM-vlucht naar Schiphol vloog.


Als staatsburger van Nigeria, dat evenals Ghana deel uitmaakt van het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten Ecowas, kon hij zonder visum in het land verblijven. 'Hij werd door de immigratiedienst als iedere andere Ecowas-burger behandeld omdat ons geen enkele veiligheidswaarschuwing voor hem bekend was', zei Agyenim-Boateng.

In Accra logeerde Abdulmutallab in een hotel in de wijk Dzorwulu. Tijdens zijn verblijf is hij de Ghanese autoriteiten verder niet opgevallen.

Ondertussen heeft de Ghanese regering meegedeeld dat de beveiliging op de internationale luchthaven van Accra wordt aangevuld met de aanschaf van een lichaamsscanner voor passagiers.