De zelfmoordaanslag waarbij zeven CIA-werknemers in Afghanistan omkwamen, was het werk van een Jordaanse dubbelagent. De dader werkte blijkbaar zowel voor de Jordaanse geheime dienst als voor Al-Qaeda. Dat meldt de Amerikaanse tv-zender NBC.

Voormalige medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten, die anoniem wensten te blijven, hebben dat intussen bevestigd.

NBC News meldt dat de Jordaniër, geïdentificeerd als Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi, naar Afghanistan werd gestuurd met als missie de nummer 2 van Al-Qaeda, de Egyptenaar Ayman al-Zawahiri, op te sporen.

Jordaniër

Bij de aanslag kwam, naast de zeven medewerkers van de CIA, ook een Jordaniër om. Het slachtoffer werd door persagentschap Petra geïdentificeerd als Ali Bin Zeid, officier bij de Jordaanse inlichtingendienst en tevens correspondent van NBC.

De officier 'was lid van de koninklijke Hasjemitische familie, wat de aanwezigheid van de koning en de koningin op de begrafenis van de man verklaart. Het slachtoffer krijgt de status van nationale held', aldus Bruce Riedel, voormalig CIA-agent en raadgever van het Witte Huis.

Explosievengordel

Al-Balawi zou vorige week de Jordaanse NBC-correspondent gevraagd hebben om een ontmoeting met de CIA in een operationele basis in Khost te organiseren omdat hij zogezegd over belangrijke informatie beschikte over al-Zawahiri. Hij geraakte de basis binnen zonder gefouilleerd te worden en liet dan zijn explosievengordel ontploffen. De aanslag werd later opgeëist door de Taliban.

 

Bij de aanslag kwamen zeven medewerkers van de CIA en een Jordaanse inlichtingenofficier om het leven.

Eerder maandag meldde NBC News dat de terrorist Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi was, een 36-jarige arts uit Zarqa, in Jordanië. Hij werd ruim een jaar geleden gearresteerd, waarna hij ogenschijnlijk was overgestapt naar de kant van de VS en Jordanië om hen te helpen bij de bestrijding van Al-Qaeda.