Studio Leuven sluit zondagavond de deuren
Foto: jimmy kets
In de Studio-bioscoop in de Burgemeestersstraat in Leuven worden zondag voor de laatste keer films vertoond. Studio ging in de universiteitstad in 1968 van start en had jarenlang een goede reputatie omwille van de aandacht voor ‘de betere film’. De oorzaak van de sluiting is het gedaalde bezoekersaantal, onder meer door de concurrentie met Kinepolis. ‘We kunnen met deze eigendom meer rendabele dingen doen’, aldus uitbater Jan Rastelli.

Studio Filmtheaters sloot vijf jaar geleden al zijn andere Leuvense bioscoop even verderop in de Brabanconnestraat. Op 15 november vorig jaar werd ook de bioscoop in Diest opgedoekt. De groep houdt momenteel dus nog enkel de bioscopen van Geel en Koksijde - deze laatste werd eind 2004 in gebruik genomen - over. De administratie verhuist van Leuven naar Tervuren, de thuishaven van de Rastelli's.

Het is nog onduidelijk wat er met het bioscoopgebouw in Leuven gaat gebeuren. Rastelli stelde zondagavond ‘dat er hierover nog niets beslist is en alle opties open zijn’.

'Red de Studio'

Sinds de bekendmaking van de sluiting begin november ijvert de Facebook-groep 'Red de Studio' met haar 7.000 leden voor een overheidsinitiatief om op deze plaats een nieuwe thuishaven voor de betere film te creëren. Het Leuvense stadsbestuur maakte al duidelijk dat het niet bereid is het complex aan te kopen, maar wel initiatieven wil nemen om de diverse filmfestivals in de stad die tot nog toe beroep deden op Studio, te behouden.

De laatste films in de zalen van Studio Leuven zijn 'Bright star', 'Dossier K.', 'De helaasheid der dingen' en 'Das weisse Band'.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in