Opschrift ‘Arbeit macht frei’ gestolen voor Britse verzamelaar
Foto: reuters
Het bord met het opschrift ‘Arbeit Macht Frei’, dat boven de toegangspoort van het gewezen concentratiekamp van Auschwitz hing, zou in december gestolen zijn in opdracht van een rijke Britse nazisympathisant. Dat schrijft de Britse tabloid Sunday Mirror zondag.

De verzamelaar, wiens naam niet in het artikel vermeld wordt, zou in neonazikringen laten vallen hebben dat hij bereid was een grote som geld te betalen voor het opschrift, dat hij als een ‘trofee’ aan zijn collectie wilde toevoegen.
Het beruchte bord werd op 18 december gestolen. Twee dagen later werden vijf verdachten gearresteerd en werd het beschadigde bord teruggevonden in een bos. Het opschrift was in drie stukken gesneden, wellicht om het transport ervan te vereenvoudigen.

Volgens Sunday Mirror was het de bedoeling om het bord naar Zweedse neo-nazi's te vervoeren. Zij zouden het in een kelder in Stockholm bewaren, totdat het moment rijp was om het over te brengen naar de Britse verzamelaar.
Indien de verkoop zou zijn doorgegaan, zou het geld gebruikt worden om neo-naziprojecten in Zweden te financieren, meldt de tabloid nog.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in