Washington heeft niet de intentie om in Jemen een ‘tweede front’ te openen in de oorlog tegen het terrorisme, en de VS zijn ‘momenteel’ ook niet van plan om troepen te sturen naar het land. Dat heeft John Brennan, Barack Obama's topadviseur inzake terreurbestrijding, zondag verklaard.

‘Washington wil in overleg met Sanaa de strijd aangaan tegen leden van Al-Qaeda die zich op Jemenitisch grondgebied bevinden’, liet John Brennan weten.

‘Ik zou niet zeggen dat we een tweede front gaan openen’, maakte hij duidelijk aan de televisiezender Fox, een dag nadat de Britse en Amerikaanse overheid hadden aangekondigd hun acties tegen het terrorisme in Jemen en Somalië te zullen versterken, als gevolg van de mislukte aanslag op een vliegtuig dat op weg was naar de VS.

‘De Jemenitische regering toont zich bereid om Al-Qaeda te bestrijden en is bereid onze hulp te aanvaarden. Wij bieden hen alles wat ze vragen. Ze hebben echt vooruitgang geboekt’, vervolgde hij. Brennan voegde er nog aan toe dat er ‘momenteel’ geen sprake van is om Amerikaanse troepen naar het Arabische land te sturen.

‘We hebben betrouwbare informatie die erop wijst dat Al-Qaeda mensen aan het opleiden is in Jemen’, zei Brennan nog, die eraan toevoegde dat de Amerikaanse diensten de informatie die in hun bezit is controleren ‘om na te gaan of er daar nog een andere Abdulmutallab zit’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in