Bodyscans binnenkort ook op Britse luchthavens
bodyscan Foto: ap
De Britse luchthavens zullen geleidelijk worden uitgerust met bodyscans, om de veiligheidscontroles te verbeteren. Dat heeft de Britse premier Gordon Brown zondag meegedeeld. De beslissing is een gevolg van de mislukte aanslag op het Northwest Airlines-toestel dat op 25 december van Schiphol op weg was naar de Verenigde Staten.

‘Wij weten dat Al-Qaeda nieuwe wapens gebruikt en wij moeten daar op een adequate manier op antwoorden’, verduidelijkte Brown tijdens een interview op BBC 1.

‘Er is een nieuwe vorm van explosieven die niet ontdekt worden door de gewone machines. We moeten dus verder gaan. De scanners zijn al besteld door het BBA (dat de meeste Britse luchthavens uitbaat, nvdr)’, vervolgde hij.

Bodyscans in Nederland

Nederland had woensdag al bekendgemaakt dat het binnen de drie weken bodyscans zal inzetten op de luchthaven van Schiphol, voor alle vluchten naar de VS. Ook Nigeria heeft zich er al toe verbonden zijn luchthavens uit te rusten met dergelijke scanners.

Mislukte aanslag

De roep om strengere controles op luchthavens is een gevolg van een mislukte aanslag van de jonge Nigeriaan Umar Farouk Abdulmuttalab. Die had op kerstdag geprobeerd een toestel van Northwest Airlines op te blazen, dat van Schiphol onderweg was naar Detroit in de Verenigde Staten. Hij slaagde niet in zijn opzet, maar wist wel explosief materiaal aan boord van het vliegtuig te brengen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in