Geestelijke vader van Rik Ringers is overleden
Foto: pdk
De striptekenaar Tibet, in Vlaanderen vooral bekend van de reeks Rik Ringers, is in de nacht van zaterdag op zondag in Frankrijk overleden aan een beroerte. De man is 78 jaar geworden.

Tibet was het pseudoniem van Gilbert Gascard, geboren in het Zuid-Franse Marseille maar opgegroeid in Brussel. Hij is vooral bekend van de detectiveverhalen rond de journalist Rik Ringers (in het Franse origineel Ric Hochet) en de komische westernstrip Chick Bill, waarvoor hij ook de tekst schreef.

Tibet begon zijn tekenloopbaan in zijn tienerjaren bij de Disney-studio's in Brussel, waar hij scenarist André-Paul Duchâteau leerde kennen. Beiden werkten later meermaals samen, onder meer voor de albums van Rik Ringers. In 1951 werd Tibet illustrator bij het weekblad Kuifje. Voor het Vlaamse weekblad Ons Volkske tekende hij ‘De Avonturen van Koenraad’.

In 1953 ontstond de westernserie Chick Bill, waarvan uiteindelijk 69 albums zijn uitgegeven. Van Rik Ringers verscheen sinds 1955 een serie van 76 albums. Het meest recente ‘Het laatste duel’ kwam in de zomer van vorig jaar uit. Ringers kreeg ook een stripmuur aan de Bijstandsstraat in Brussel, in de buurt van waar Gascard als kind woonde.

Tibet zou echter vooral bezeten zijn geweest door het tekenen van karikaturen. In het magazine Kuifje maakte hij in de jaren '70 karikaturen van bekende figuren. Zijn werk werd zodanig gesmaakt dat ook Belgische en Zwitserse televisie een beroep op hem deden.

Tibet is al meer dan 50 jaar in dienst bij uitgeverij Le Lombard. Die bevestigde zondag zijn overlijden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in