Auschwitz lokt recordaantal bezoekers in 2009
Foto: reuters
WARSCHAU - Het concentratiekamp in Auschwitz, een van de meest gekende symbolen van de nazismisdaden, kreeg in 2009 een recordaantal bezoekers over de vloer.

Het complex van Auschwitz-Birkenau kreeg vorig jaar 1,3 miljoen bezoekers over de vloer, een record in de 62-jarige geschiedenis van het museum, zo deelde de persverantwoordelijk mee.

Drie kwart van de bezoekers waren jongeren, iets waar museumdirecteur Piotr Cywinski erg tevreden over is. "Zij zijn de toekomst van de wereld", sprak de historicus. "Zonder een goede kennis over Auschwitz kan het Europa van vandaag niet begrepen worden."

De bezoekers kwamen vooral uit Polen, Groot-Brittannië, Italië, Israël en Duitsland. Maar ook het stijgende bezoekersaantal uit Aziatische landen, en dan vooral Zuid-Korea, valt op.
In het concentratiekamp van Auschwitz en het nabijgelegen Birkenau werden op industriële schaal 1,1 miljoen mensen, vooral joden, gedood tussen 1940 en 1945.

Het kamp haalde enkele weken geleden nog het wereldnieuws, nadat dieven het beruchte opschrift "Arbeit macht Frei" hadden gestolen. Kort daarna werden vijf verdachten gearresteerd en werd het beschadigde bord teruggevonden in een bos.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in