De 28-jarige Somaliër die een aanval heeft gepleegd op de Deense cartoonist Kurt Westergaard is eerder al gearresteerd in Kenia. Dat melden Deense media zondag.

De Deense ambassadeur in Kenia, Bo Jensen, zegt echter dat de man door de Keniaanse autoriteiten was opgepakt omdat zijn reisdocumenten niet deugden. De Keniaanse autoriteiten hebben volgens hem nooit gesproken over enige terreurverdenking.

Maar volgens anonieme bronnen wisten de Deense inlichtingendiensten dat de man in september was opgepakt in Kenia op verdenking van het beramen van een aanval op de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. De Somaliër zou uiteindelijk zijn vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

De man werd zaterdag door de Deense justitie officieel beschuldigd van twee moordpogingen. Hij had vrijdagavond geprobeerd het huis van het gezin van de 75-jarige Kurt Westergaard In Aarhus binnen te dringen met een mes en een bijl. Westergaard en zijn 5-jarige kleindochter vluchtten naar een speciaal aangelegde veiligheidskamer in het huis en sloegen alarm. De politie arriveerde twee minuten later en schoot de Somaliër neer.

Westergaard maakte ooit een cartoon over Mohammed. Op de afbeelding is Mohammed te zien met in zijn tulband een bom met brandende lont. Publicatie van die cartoon in een Deense krant in 2005 leidde tot woedde en geweldsuitbarstingen in de islamitische wereld. Sindsdien kreeg Westergaard politiebescherming.

De aanslag was volgens de Deense inlichtingen dienst PET een terroristische daad. De Somaliër, die een Deense verblijfsvergunning heeft, zou al langer in de gaten zijn gehouden voor terroristische activiteiten. Zo onderhield hij contacten met de Somalische terreurgroep Al-Ahahaab en met leiders van Al Qaida in het Midden-Oosten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in