Frankrijk, Nederland en Duitsland verkopen overstock griepvaccins
Foto: afp
Onder meer Frankrijk, Nederland en Duitsland verkopen een deel van de te veel bestelde vaccins tegen het griepvirus H1N1 door aan het buitenland. De piek van de Mexicaanse griep lijkt voorbij.

'We gingen uit van een vaccinatieschema met twee dosissen, maar omdat is gebleken dat één dosis volstaat, kunnen we een deel van de stock doorverkopen', legde een woordvoerder van de Franse minister van Volksgezondheid  uit. Frankrijk bestelde vorige zomer 94 miljoen dosissen van het griepvaccin.

Qatar heeft al 300.000 dosissen gekocht van Frankrijk en er lopen onderhandelingen met Egypte, dat 2 miljoen dosissen wil overkopen. Ook Oekraïne zou geïnteresseerd zijn in het vaccin. 

Andere Europese landen, zoals Nederland en Duitsland, zijn ook van plan hun overschot door te verkopen.

Omdat België minder vaccins heeft aangekocht dan andere Europese landen, verkoopt ons land geen vaccins door aan het buitenland. ‘We hebben gelukkig maar één vaccin per inwoner aangekocht. En dat blijkt voldoende te zijn. Bovendien zijn onze vaccins langer houdbaar omdat we ze in verschillende componenten hebben gekocht. Wij kunnen delen van onze vaccins daardoor nog een vijftal jaar bewaren', aldus griepcommissaris Marc Van ranst.

België heeft wel al ruim een miljoen vaccins aan de Wereldgezondheidsorganisatie geschonken.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in