Ons land sluit de kerstvakantie af onder een laag sneeuw. Fijn voor schoolkinderen en voor wie kan thuisblijven, minder aangenaam voor wie de weg op moet. Morgenvroeg verwacht de VAB een zware ochtendspits.

Vannacht heeft het in grote delen van het land hevig gesneeuwd. De meeste sneeuw viel in het noorden en noordoosten van Vlaanderen en in Wallonië. In het westen van het land ligt een dun laagje sneeuw.

Vanavond en vannacht gaat het nog meer vriezen dan overdag, met minima rond -5 aan zee en tussen -8 en -13 graden elders. Er worden geen buien voorspeld, tenzij aan de kust en in de Ardennen. Daardoor blijft de situatie zoals ze nu is. Op de snelwegen en de grote wegen is de sneeuw geruimd, maar het blijft gevaarlijk op de linker rijstroken waar er niet is gestrooid. Daar duiken onverwacht gladde plekken op.

Ook aan de op- en afritten en op bruggen kan het gevaarlijk glad zijn. In de loop van de dag zijn er verschillende ongevallen gebeurd.

Het zou de hele week blijven vriezen, met minima tot -7 graden, meldt Meteoservices. Naar het einde van de week wordt de kans op sneeuw weer groter.

Zware ochtendspits

Het verkeerscentrum verwacht voor de komende dagen dan ook een zware ochtendspits. 'Vooral de secundaire wegen kunnen plaatselijk moeilijk berijdbaar zijn door ijzel en sneeuw of sneeuwresten', waarschuwt de VAB.
De VAB verwacht ook veel startproblemen. 'Bij het einde van een vakantieperiode, waarbij heel wat voertuigen lange tijd hebben stilgestaan hetgeen sowieso een ontlading van de batterij tot gevolg heeft, worden we opnieuw geconfronteerd met vrieskoude tijdens het weekend. Koude versterkt de ontlading van de accu's en kan de startcapaciteit herleiden tot 50% en minder', aldus de organisatie.
 

• Weerbericht

• Verkeersinformatie

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in